თეგებით ძიება
15. 10. 2019 News-ები

კუჭი რომ არ გაზარმაცდეს! ხუთი საუკეთესო წვნიანი საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის

წვნიანი – ეს თხევადი პირველი კერძია, რომელსაც ძირითადად სადილის დროს მიირთმევენ. სუპი, როგორც წესი, მინიმუმ 50% წყალს უნდა შეიცავდეს. საინტერესოა, რომ სუპები შედარებით ახალგაზრდა კერძია, რომელიც 400-500 წლის წინ ძლიერი, უჟანგო და ნეიტრალური ქიმიური ჭურჭლის გაჩენასთან ერთად გავრცელდა.



დღესდღეობით მსოფლიოში დაახლოებით 150 ძირითადი სახეობის წვნიანი არსებობს, რომლებიც თავის თავში ათასობით სახეობას მოიცავს. სასარგებლოა თუ არა წვნიანი? აუცილებელია მივირთვათ ყოველდღე? ბებიების თაობამ იცოდა, რომ წვნიანის გარეშე მისი შვილიშვილები ვერ იცოცხლებდნენ. ამასთან, ზოგიერთი სპეციალისტი დარწმუნებულია, რომ სუპების სასარგებლო თვისებები გადაჭარბებულია.

სუპები ნოყიერი, მაგრამ ამავდროულად მსუბუქია და ორგანიზმი ადვილად ითვისებს. ძალზედ მნიშვნელოვანია, სუპები მიირთვან ადამიანებმა, ვისაც ნაკლები წონა ან ცუდი მადა აქვს, აგრეთვე ავადმყოფობის შემდეგ. ქათმის ბულიონი, მაგ., შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც გრიპის დაავადების სიმპტომებს ამსუბუქებს.

ასეთ კერძში ნაკლები კალორიაა, ვიდრე შემწვარ და მოშუშულ კერძში, ხოლო მკვებავი თვისებებით მათ არ ჩამორჩება. ეს აქტუალური მათთვის, ვისაც წონაში დაკლება სურს.


გემრიელი წვნიანის რეცეპტები ყოველდღე

თუ წვნიანი გიყვართ და რამე ახალი რეცეპტით მისი მომზადება გსურთ - ეს სტატია თქვენთვის არის. "რჩევების" რედაქციამ სწორი კვებისთვის საუკეთესო წვნიანის რეცეპტები შეაგროვა.

გუფთების წვნიანი


ინგრედიენტები
2 ლ წყალი
200 გრ ხორცის ფარში
100 გრ სტაფილო
300 გრ კარტოფილი
100 გრ ბრინჯი
40 გრ მწვანე ხახვი
მარილი და პილპილი გემოვნებით
დაფნის ფოთოლი
მწვანილი გემოვნებით

მომზადება
წყალი აადუღეთ, ჩაყარეთ გახეხილი სტაფილო და კარტოფილი.
როდესაც კარტოფილი ნახევრად მომზადდება, დაამატეთ ხორცის გუფთები და ბრინჯი, დაფნის ფოთოლი, მარილი და პილპილი გემოვნებით.
მომზადებამდე რამდენიმე წუთით ადრე დაუმატეთ დაჭრილი მწვანილი და ხახვი.

ყველის წვნიანი


ინგრედიენტები
1, 5 ლ წყალი
1/5 მდნარი ყველი
1 პატარა სტაფილო
1 პატარა ხახვი
4 საშუალო ზომის კარტოფილი


მომზადება
გაასუფთავეთ კარტოფილი, პატარა ნაწილებად დაჭერით, დაასხით წყალი და აადუღეთ.
გახეხეთ სტაფილო, წვრილად დაჭერით ხახვი, მცენარეულ ზეთზე შეწვით.
კარტოფილს, სტაფილო ხახვით და დაჭრილი ყველი დაუმატეთ.
აურიეთ, სანამ ყველი მდუღარე წყალში ბოლომდე არ დადნება. წვნიანს მარილი გემოვნებით მოაყარეთ. ადუღეთ 30 წუთი. გემრიელად მიირთვით.


ყველის წვნიანი ქათმის ხორცით



ინგრედიენტები
400 გრ ქათმის ფილე
2 კარტოფილი
1 დიდი ზომის სტაფილო
180 გრ მდნარი ყველი
2 ლ ბულიონი ან წყალი
მწვანილი
დაფნის ფოთლები, წიწაკა
მარილი და პილპილი გემოვნებით


მომზადება

ქათმის ფილე საშუალო ზომის ოთხკუთხედებად დაჭერით.
დაჭერით კარტოფილი ოთხკუთხედად, სტაფილო ნახევრად მრგვლად.
ფილე ტაფაზე მცირე რაოდენობის ზეითუნის ზეთში შეწვით.
ბულიონი აადუღეთ, ჩადეთ დაფნის ფოთოლი და წიწაკა, დაუმატეთ ქათმის ფილე.
ცეცხლი ცოტა მოამატეთ და 7-10 წუთი ადუღეთ.
დაუმატეთ ბოსტნეული და კიდევ 10-15 წუთი ადუღეთ.
წვნიანში ჩაამატეთ მდნარი ყველი, კარგად აურიეთ, რომ წყალში ბოლომდე გაიხსნას.
დაუმატეთ მარილი და პილპილი გემოვნებით. აურიეთ და წვნიანი ცეცხლიდან გადმოდგით. გემრიელად მიირთვით!

ბოსტნეულის წვნიანი

ინგრედიენტები
1 სტაფილო
1 ხახვი
ერთი მუჭა თეთრი კომბოსტო
1 ახალი კიტრი
3-4 პომიდორი
0.5 ბულგარული წიწაკა
მარილი გემოვნებით

მომზადება
წინასწარ ბოსტნეული კარგად გარეცხეთ და დაჭერით.
შემდეგ ქვაბში ბოსტნეული ფენების სახით ჩააწყვეთ: 1 ფენა - სტაფილო, მე-2 ფენა - ხახვი, მე-3 ფენა - კომბოსტო, მე-4 ფენა - კიტრი, მე-5 ფენა - პომიდორი, მე-6 ფენა - ბულგარული წიწაკა.
ქვაბს სახურავი დაახურეთ და ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე 25-30 წუთით საკუთარ წვენში. თუ აუცილებელია, ცოტა წყალი დაუმატეთ. პერიოდულად ქვაბი შეანჟღრიეთ.
შემდეგ მდუღარე წყალი წყალი დაასხით, აადუღეთ და გამორთეთ.
წვნიანი მზადაა. სუფრაზე გატანის წინ ოხრახუში, კამა და არაჟანი დაუმატეთ. შეგიძლიათ გახეხილი ნიორი და წიწაკა დაუმატოთ. გემრიელად მიირთვით!

რძის წვნიანი ბოსტნეულით


ინგრედიენტები
1 ლ რძე
400 გრ წყალი
400 გრ კარტოფილი
400 გრ ყვავილოვანი კომბოსტო
100 გრ სტაფილო
300 გრ მწვანე ბარდა
20 გრ კარაქი
მარილი გემოვნებით

მომზადება
სტაფილო წვრილად დაჭერით, შეწვით ნახევარ კარაქში.
ყვავილოვანი კომბოსტო ცალკე დაანაწევრეთ.
კარტოფილი წვრილ კუბიკებად დაჭერით.
აადუღეთ რძე, ქაფი მოაშორეთ.
წყალი აადუღეთ, მოაყარეთ მარილი, დაუმატეთ კარტოფილი და კომბოსტო, შემდეგ გაყავისფრებული სტაფილო დაუმატეთ.
შემდეგ დაბალ ცეცხლზე ნახევარ მომზადებამდე ადუღეთ, შემდეგ ცხელი რძე დაასხით და მომზადებამდე მიიყვანეთ.
ბოლოს მწვანე ბარდა დაუმატეთ, აცადეთ ადუღება და გააჩერეთ 15 წუთით.
წვნიანის თეფშზე ზემოდან კარაქი დაადეთ. გემრიელად მიირთვით!


ავტორი:გიო თუთიაშვილი
წყარო: intermedia.ge


თეგები


რეკომენდირებულია თქვენთვის

ყველა

აღმოაჩინეთ მეტი Tia-დან

ყველა