რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
ქათმის კუჭები ბევრისთვის საყვარელი კერძია. მნიშვნელოვანია ისინი სწორად მოვამზადოთ. თუ მათ შიგნითა ზედაპირზე არსებული ყვითელი გარსის ნაწილიც დარჩა, ხორცი მწარე გამოვა.
კერძები ქათმის კუჭებისგან
ქათმის კუჭებში შედის პანტოთენის, ფოლიუმისა და არსკორბინის მჟავა.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
კუჭებს იყენებენ საკვებისმიერი მოწამვლისას, ტოქსინების გამოსადევნად.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
თუთიის მაღალი შემცველობის გამო, ქათმის კუჭები ბავშვებისთვისაც სასარგებლოა. თუთია ძვლის ქსოვილს ამაგრებს და თმისა და ფრჩხილების მდგომარეობას აუმჯობესებს.
ქათმის კუჭებით ბევრი კერძი მზადდება, გავეცნოთ ზოგიერთ მათგანს.
დიეტური ქათმის კუჭები არაჟნით
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
ინგრედიენტები
1 კგ ქათმის კუჭი
4 ხახვი
1/4 მუსკატის კაკალი
მარილი და პილპილი გემოვნებით
200 გ არაჟანი
2 სუფრის კოვზი ზეთი
მომზადება
1. თხლად დაჭერით ხახვი, ნახევარ რგოლებად.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
2. გარეცხეთ კუჭები, გააშრეთ და ცხელ ტაფაზე დაყარეთ.
3. შეწვით, თან ურიეთ 5-7 წუთით.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
4.დაამატეთ ხახვი, მარილი, პილპილი და შუშეთ 30წუთი, დაბალ ცეცხლზე.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
5. კუჭები თავისივე წვენში უნდა ჩაითუშოს.
6. ნახევარი საათის შემდეგ კუჭს მოაყარეთ გახეხილი მუსკატის კაკალი.
7. დაასხით კუჭებს არაჟანი, აურიეთ, ადუღეთ 1 წუთით და გამორთეთ ცეცხლი.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
8. ამოიღეთ თეფშზე და მოასხით ლიმონის წვენი.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
ქათმის კუჭები სოკოთი
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
ინგრედიენტები
850 გ ქათმის კუჭი
350 გ ქამა სოკო
2 ხახვი
1 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი
0,5 სუფრის კოვზი ზღვის მარილი
მომზადება
1. გარეცხეთ კუჭები და დაჭერით წვრილად, ოთხ ნაწილად.
2. დაასხით კუჭებს წყალი და მოაყარეთ მარილი.
3. დადგით დაბალ ცეცხლზე და თუშეთ 40-50 წუთი.
4. მომზადებამდე 30 წუთით ადრე გარეცხეთ სოკო.
5. გააშრეთ სოკო ქაღალდის ხელსახოცით.
6. დაჭერით სოკო და ხახვი წვრილად.
7. ხახვი ცხიმში მოშუშეთ.
8. დაამატეთ სოკო და კვლავ შუშეთ.
9. კუჭებიან ტაფას დაამატეთ სოკო და ხახვი.
10. აურიეთ, დააფარეთ ხუფი და დატოვეთ დაბალ ცეცხლზე 15 წუთით.
სუფი კუჭმაჭით
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
ინგრედიენტები
500 გ ქათმის ნაწილები (კუჭი, გული, ღვიძლი)
1 სტაფილო
2 ხახვი
4-6 კარტოფილი
3 სუფრის კოვზი ვერმიშელი
2 კბილი ნიორი
მწვანილი
1-2 დაფნის ფოთოლი
ზეთი
2 ლ ქათმის ბულიონი
მომზადება
1. გარეცხეთ კუჭი და გული, დაჭერით.
რატომ უნდა მიირთვათ ქათმის გულ-ღვიძლი ყოველდღე?
2. მოათავსეთ წყალში, ხარშეთ 5-7 წუთი. გადაღვარეთ წყალი.
3. მნიშვნელოვანია: შინაური ქათმის გულ-ღვიძლი უფრო დიდხანს ადუღეთ.
4. ხახვი კუბებად დაჭერით, გახეხეთ სტაფილო.
5. მოშუსეთ ბოსტნეული ზეთში.
6. გაფცქვენით კარტოფილი და დაჭერით კუბებად.
7. ჩაასხით ქვაბში ბულიონი და აადუღეთ.
8. მდუღარე ბულიონში ჩაყარეთ კარტოფილი, გული და კუჭი. 20 წუთის შემდეგ ღვიძლი, ხახვი და სტაფილო.
9. ბულიონს დაამატეთ ვერმიშელი.
10. დაამატეთ პილპილი, მარილი, დაფნის ფოთოლი, მწვანილი.
11. დატოვეთ სუფი 2 საათით.
ქათმის ეს ნაწილები ძვირი არ არის, თან საკმაოდ ნოყიერია. შესანიშნავი გემოს გარდა ის ორგანიზმს ვიტამინებითა და მიკროელემენტებით გაამდიდრებს!
წყარო:genius.ge