რატომ ვგრძნობთ შიმშილს მაშინაც კი, როდესაც საკვების მიღება ახალი დასრულებული გვაქვს
1000-ზე მეტი ადამიანის მონაცემების გამოკვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებსაც ჭამის შემდეგ სისხლში შაქრის ვარდნა აქვთ, მუდმივად მშიერად გრძნობენ თავს და ასობით კალორიას იღებენ, ვიდრე სხვები.
მეცნიერები ამბობენ, რომ სხეულის ასეთ მახასიათებელს შეუძლია გამოიწვიოს სიმსუქნე.
მოხალისეებს, რომლებიც მონაწილეობდნენ კვლევაში, ყოველდღე უნდა მიეღოთ სპეციალური საუზმის მენიუ (დანარჩენი კერძები მათი შეხედულებისამებრ იყო). დილის კვება შედგებოდა მაფინებისგან, რომელთაგან თითოეული შეიცავს იგივე რაოდენობის კალორიებს, მაგრამ განსხვავდება ნახშირწყლების, ცილების, ცხიმებისა და ბოჭკოების რაოდენობით.
ცარიელ კუჭზე, მონაწილეებს გამოკვლეული აქვთ სისხლში შაქრის დონე. მოხალისეები ასევე მუდმივად იყვნენ აყჭურვილები მოწყობილობით, გლუკოზის დონის მუდმივი მონიტორინგისთვის სასწავლო პერიოდის განმავლობაში და სამაგრი სამაჯურით, რომელიც აკვირდებოდა ყოველდღიურ აქტივობას და ძილის დროს. გარდა ამისა, ყველა მონაწილე ინახავდა ელექტრონულ დღიურს, რომელშიც აღნიშნავდა შიმშილის დონეს და ყველა კერძს.
წინა გამოკვლევები სისხლში შაქრის შემდგომი დონის შესახებ, ყურადღებას ამახვილებს იმაზე, თუ როგორ იზრდება და ეცემა ეს დონე ჭამიდან პირველ ორ საათში. ახალი ნამუშევრების მონაცემების ანალიზის შემდეგ, მეცნიერებმა შენიშნეს, რომ ზოგიერთმა ადამიანმა მნიშვნელოვანი "შაქრის დონის ცვლილება" განიცადა, პირველი დონიდან 2-4 საათში.
ყველა მონაცემის შედარების შედეგად, მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ადამიანები, რომლებსაც ასეთი ვარდნა აქვთ, საუზმედან ოთხ საათში 75 მეტ კალორიას ჭამენ, ხოლო დღის განმავლობაში 312 მეტ კალორიას. და ეს ყველაფერი იმის მიუხედავად, რომ ორივე ჯგუფი საუზმეზე ზუსტად ერთსა და იმავე საკვებს ჭამს! პროექტის ავტორები თვლიან, რომ ამ განსხვავებებზე გავლენას ახდენს მეტაბოლიზმი, საკვების არჩევანი და აქტივობის დონე.
ნოტინჰემის უნივერსიტეტის პროფესორმა ანა ვალდესმა, რომელიც ხელმძღვანელობდა სამეცნიერო ჯგუფს, თქვა, რომ დღეში რამდენიმე ასეულმა კალორიამ შეიძლება გამოიწვიოს წონის მნიშვნელოვანი მომატება ერთი წლის განმავლობაში. საკვების არჩევა, რომელიც "მუშაობს" ადამიანის უნიკალურ ბიოლოგიასთან, ხელს შეუწყობს ადამიანებს იგრძნონ უფრო მეტი დანაყრება, რაც შეიძლება ცოტა საკვების მიღების შემდეგ.
ავტორი:ნიკოლოზ ხუციშვილი