7 სასარგებლო თვისება, რომელიც კარაქს შეგაყვარებთ
1. კარაქის შემადგენლობაშია ომეგა-3, ომეგა-6, ასევე ცხიმში ხსნად A, E და D ვიტამინები, რომლებიც კანს, თმას და ფრჩხილებს დაბერებისგან და ულტრაიისფერი გამოსხივებისგან იცავენ და აძლიერებენ;
2. როგორ უცნაურადაც არ უნდა ჟღერდეს, კარაქი გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო პროდუქტია. დიახ, ის LDL დონეს ამაღლებს, მაგრამ ასევე ზრდის HDL-ის დონეს, რომელიც სისხლძარღვებში ქოლესტერინის დაფებს ანადგურებს. კარაქი ასევე შეიცავს ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც სისხლძარღვების ელასტიკურობას და ტონუსს უზრუნველყოფენ.
3. კარაქი აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას. მასში შემავალი გლიკოსფინგოლიპიდები ნაწლავებს სხვადასხვა ინფექციებისგან იცავენ, მაგრამ ეს ყველაფერი არ არის - A ვიტამინი კუჭ-ნაწლავის სისტემაში ანთებით პროცესებს ებრძვის.
4. რძის ცხიმი ტრიპტოფანს შეიცავს, რომლის დახმარებითაც ორგანიზმი სეროტონინს გამოიმუშავებს. ის კი თავის მხრივ:
• აწესრიგებს შფოთვას,
• ასტიმულირებს ძილსა და სიფხიზლეზე პასუხისმგებელ ტვინის უბნებს,
• ზრდის სისხლძარღვთა ტონუსს და აწესრიგებს სისხლის შედედებას,
• ტოქსიკაციის შემთხვევაში აწესრიგებს კუჭ-ნაწლავის სისტემის მუშაობას,
• სასიკეთოდ მოქმედებს ლიბიდოზე,
• ააქტიურებს ნივთიერებთა ცვლას,
• ჰიპოფიზის ჯირკვლის მუშაობაში მონაწილეობს,
• ეხმარება ძვლოვანი სისტემის ჯანმრთელობას.
5. კარაქში შემავალი ვიტამინი D, რძის ცხიმი და ომეგა-6 მეხსიერებას და ყურადღებას აუმჯობესებს, იცავს და აძლიერებს ცენტრალურ ნერვულ სისტემას და ტვინის უჯრედების განახლებაში მონაწილეობს - სწორედ ამიტომ კარაქი განსაკუთრებით სასარგებლოა მათთვის, ვინც გონებრივი შრომით არის დაკავებული.
6. კარაქის შემადგენლობაში შემავალი ლაურინის მჟავა პათოგენური სოკოების განვითარებას აფერხებს.
7. მაღალი კალორიულობის დამსახურებით, კარაქი ენერგიის შესანიშნავი წყაროა.
წყარო : funtime