თეგებით ძიება

ხველის სიროფში, კბილის პასტასა და უშაქრო საკვებში შემავალი დამატკბობელი კიბოს გამომწვევად გამოცხადდა

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციამ დიეტურ(უშაქრო) სასმელებსა და დაბალკალორიულ საკვებში შემავალი ხელოვნური დამატკბობელი, ასპარტამი, კიბოს გამომწვევად დაასახელა. ექიმი ქეთევან შავლიაშვილი სოციალურ ქსელში ამის შესახებ წერს.

"დიეტურ სასმელებში შემავალმა ასპარტამმა შესაძლოა კიბო გამოიწვიოს! ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციამ გუშინ გამოაცხადა, რომ ხელოვნურმა დამატკბობელმა, ასპარტამმა, რომელიც ფართოდ გამოიყენება დიეტურ სასმელებსა და დაბალკალორიულ (ძირითადად ულტრაპროცესირებულ) საკვებში, შესაძლოა კიბო გამოიწვიოს.

ჯანმო-მ გამოაქვეყნა ანგარიში, რომელშიც ასპარტამი კლასიფიცირებულია, როგორც 2b კლასის კანცეროგენი ანუ “ადამიანის შესაძლო კანცეროგენი”!

ჯანმო-ს ეს განცხადება ჯანდაცვის მნიშვნელოვანი საერთაშორისო ორგანოს პირველი საჯარო განცხადებაა თითქმის ყველგან გავრცელებული ხელოვნური დამატკბობლის მავნე ზემოქმედების და კიბოს რისკების შესახებ!

FDA -მ და სასმელების ინდუსტრიამ უკვე გააპროტესტეს ეს სიახლე. მინდოდა გამეზიარებინა რამდენიმე მოსაზრება განცხადებასთან დაკავშირებით და იმის შესახებ, თუ რა ვიცით აქამდე ხელოვნური დამატკბობლების ზეგავლენის შესახებ ადამიანის ჯანმრთელობაზე.

ასპარტამი ათწლეულების განმავლობაში მრავალ სავარაუდო დაავადებასთან დაკავშირებული სადავო ინგრედიენტია. ის 6000-ზე მეტ პროდუქტში გვხვდება, მათ შორის საკვებსა და სასმელში, ხველის საწინააღმდეგო სიროფში, კბილის პასტაში და ხელოვნურად დამტკბარი გამაგრილებელი სასმელების დაახლოებით 95%-ში.

მაისში ჯანმო-მ მოსახლეობას მოუწოდა, არ გამოიყენონ შაქრის შემცვლელები წონის დაკლების მიზნით, რაკი კვლევები აჩვენებს, რომ ხელოვნური დამატკბობლების მოხმარება არ იწვევს წონის დაკლებას, რასაც, როგორც წესი, შაქარზე უარის თქმით გამოწვეულ კალორიული დეფიციტისგან მოველით.

წყარო: mshoblebi.ge


თეგები


მსგავსი სიახლეები

რეკომენდირებულია თქვენთვის

ყველა

აღმოაჩინეთ მეტი Tia-დან

ყველა