რამდენი შაქარი შეიძლება ჩაიყაროთ ჩაიში ან ყავაში ისე, რომ ჯანმრთელობა არ დაიზიანოთ?
რაციონში ჭარბი შაქარი იწვევს დიაბეტის განვითარებას, აზიანებს კბილებს და შეიძლება იყოს პირველი ნაბიჯი სიმსუქნისკენ.
ჭარბი წონა კი, მოგეხსენებათ, საშიში დაავადებების გრძელ სიას უკავშირდება. თუმცა, რა უნდა გააკეთოთ, თუ უბრალოდ არ შეგიძლიათ უარი თქვათ სასმელში შაქრის დამატების ჩვევაზე?
დანიაში ჩატარებული 32 წლიანი კვლევის შედეგები ყავასა და ჩაის დამატებული შაქრის ზეგავლენაზე სიცოცხლის ხანგრძლივობაზე აჩვენებს, რომ შეიძლება არ დაგჭირდეთ არაფრის შეცვლა თქვენს ცხოვრებაში.
მეცნიერთა დასკვნები გამოქვეყნდა PLOS One-ში.
ნაშრომის ავტორები აკვირდებოდნენ კოპენჰაგენის მამაკაცთა კვლევის მონაწილეებს. 2,923 ადამიანის ნიმუში მოიცავდა 40-დან 59 წლამდე ასაკის კოპენჰაგენის მაცხოვრებლებს, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, კიბოს ან დიაბეტის გარეშე, რომლებიც რეგულარულად მოიხმარდნენ ჩაის ან ყავას. როდესაც ეს ადამიანები ჩაირიცხნენ კვლევაში, მათ ჩაუტარეს კარდიორესპირატორული გამძლეობის ტესტი. გარდა ამისა, მამაკაცებმა ისაუბრეს ექიმთან და შეავსეს კითხვარი, რომელიც დაადგენდა გულის და სისხლძარღვთა დაავადების რისკ-ფაქტორებს.
ყველა მონაწილე დაყოფილი იყო ჯგუფებად, მათი განათლების დონისა და კვალიფიციური ან არაკვალიფიციური შრომის მიხედვით.
თხუთმეტი წლის შემდეგ, 1985-1986 წლებში, ყველა მამაკაცი გამოიძახეს სრულ კლინიკურ გამოკვლევაზე. სპეციალისტებმა შეამოწმეს მათი წნევა, წონა და სიმაღლე. ყველა მამაკაცმა ასევე შეავსო კითხვარი წარსული და ამჟამინდელი დიაგნოზების, ასევე მათი ჩვეული ცხოვრების წესის შესახებ. გარდა ამისა, ექსპერიმენტის ყველა მონაწილეს სთხოვეს ისაუბრონ იმაზე, თუ რამდენ ფინჯან ყავას და ჩაის სვამენ დღეში და უმატებენ თუ არა შაქარს ფინჯანში. უკვე 2017 წელს, მეცნიერებმა მიმართეს სამოქალაქო რეგისტრაციის ეროვნულ სისტემას და დაიწყეს შემოწმება, თუ ვინ იყო ცოცხალი და ვინ გარდაიცვალა რესპონდენტთა შორის. კვლევის ავტორებმა გაითვალისწინეს სიკვდილი ყველა მიზეზი. შაქრის მოხმარებასა და სიკვდილიანობას შორის კავშირის დასადგენად, მკვლევარებმა გამოიყენეს კოქსის პროპორციული საშიშროების რეგრესიის მოდელი.
შედეგად, აღმოჩნდა, რომ არ არსებობს მნიშვნელოვანი კავშირი შაქრიანი ჩაის და ყავის სიყვარულთან. კვლევის დაწყებიდან 32 წლის განმავლობაში 2581 ადამიანი გარდაიცვალა, მათგან 1677 დალია უშაქრო ჩაი და ყავა, ხოლო 904-მა ფინჯანს ცოტა შაქარი დაუმატა. ამ უკანასკნელთა შორის ყველა მიზეზით სიკვდილიანობის რისკი 1,06-ჯერ მაღალი იყო, ვიდრე პირველს შორის. კიბოს შემთხვევაში რისკის კოეფიციენტი იყო 1,01, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და დიაბეტის შემთხვევაში - 1,11 და 1,04.
ნამუშევრების ავტორებმა ვარაუდობდნენ, რომ მთელი საიდუმლო ჩაიში შაქრის მცირე ულუფებშია.
ფაქტია, რომ ჩვეულებრივ კვლევებში, რომლებიც საუბრობენ შაქრიანი სასმელებისგან სიკვდილის გაზრდილ რისკზე, ჩვენ ვსაუბრობთ გაცილებით მაღალ კონცენტრაციებზე. მაგალითად, გაზიანი სასმელები და წვენები შეიძლება შეიცავდეს 25 გრამამდე შაქარს თითო ქილაში ან შეფუთვაში. მაშინაც კი, თუ ყავას ან ჩაის ორ ნაჭერ რაფინირებულ შაქარს დაუმატებთ, საუბარია მხოლოდ 5 გრამზე, - წერს Naked Scene.
წყარო: მკურნალი.გე